Uitvaart Informatie Hulplijn

Voor al uw vragen rondom overlijden, uitvaart en nazorg

Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht pdf

Wat is het verschil tussen palliatieve en terminale zorg?

Vaak weten mensen niet wat palliatieve zorg is totdat ze er zelf mee te maken krijgen, bijvoorbeeld wanneer zijzelf of iemand uit hun omgeving ongeneeslijk ziek wordt. Het grote verschil tussen palliatieve en terminale zorg is dat de palliatieve fase veel langer kan duren.

Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is erop gericht patiënten die niet meer kunnen genezen zo lang mogelijk een goede kwaliteit van leven te bieden. Dat kan door de klachten die met de ziekte gepaard gaan te verlichten, maar kan ook betrekking hebben op lichamelijke, psychische, sociale en spirituele veranderingen voor de patiënt (én zijn naasten).
De patiënt zelf bepaalt wat 'goede kwaliteit van leven' is.
Palliatieve zorg kan kort of langdurig zijn, van enkele dagen tot maanden of zelfs jaren. 'Palliatief' wil dus niet zeggen dat iemand zeker op heel korte termijn zal overlijden.

Wat is terminale zorg?
De terminale fase is de laatste levensfase, terminale zorg is het laatste deel van de palliatieve zorg. Vermindering van het lijden staat hier voorop. De zorg heeft tot doel om de laatste levensfase zo goed mogelijk te laten verlopen.

Palliatieve zorg en terminale zorg hebben dus een paar overeenkomsten. Het grote verschil tussen palliatieve en terminale zorg is dat de palliatieve fase veel langer kan duren, zelfs meerdere jaren. Palliatieve zorg gaat over in terminale zorg als de levensverwachting medisch gezien ongeveer drie maanden is.

Wilt u graag weten hoe terminale zorg werkt wanneer iemand thuis is? Dan kunt u hier meer lezen. Hier kunt u lezen wat een hospice precies is.

Meer informatie?
In ons informatieboek vindt u uitgebreide informatie over diverse onderwerpen.
Wanneer u informatie wilt over uw persoonlijke situatie kunt u ons ook mailen of bellen

Naar boven Meer informatie? Bel gratis 0800 - 4444 000 of mail ons uw vraag.

 Bedankt voor de informatie, dat is precies wat wij zoeken! Hartelijk dank! 

Familie de Groot
  • Uitvaart informatie hulplijn op Facebook
  • Uitvaart informatie hulplijn op Twitter
  • Uitvaart informatie hulplijn op LinkedIn
  • Uitvaart informatie hulplijn op Youtube